Rubens Quartet

 

Sarah Kapustin - viool

Tali Goldberg - viool

Roeland Jagers - altviool

Joachim Eijlander - cello

 

 

Het Rubens Quartet - van origine Nederlands/Amerikaans/Israëlisch - heeft zich sinds de oprichting in 2000 ontwikkeld tot een van de meest voor­aan­staande strijkkwartetten van Nederland. Het kwartet, opgeleid in de rijke Europese strijkkwartet­cultuur, verbindt de rijkdom van het bekende met de vernieuwende kracht van het onbekende, immer met artistieke diepgang als uitgangsbasis. Het kwartet heeft inmiddels een grote naam verkregen in binnen- en buitenland en wordt geroemd om zijn warme toonvorming, gepassioneerde uitvoering, fijngestileerde nuances in klank en dynamiek en een schier volmaakt samenspel.


Het kwartet laat van zich horen op de grote, middelgrote en kleine podia in Nederland, waar het zich inmiddels een vaste plek heeft verworven. Het ensemble is een jaarlijks terugkerende gast in het Concertgebouw Amsterdam, Muziekcentrum Vredenburg Utrecht en Muziekgebouw Frits Philips te Eindhoven. Daarnaast worden ook zalen als het Amsterdamse Muziekgebouw aan ’t IJ, de Doelen in Rotterdam en de Oosterpoort Groningen zeer regelmatig aangedaan. Naast de optredens in Nederland is het ensemble in toenemende mate internationaal actief, met name in Europa en de Verenigde Staten.


Naast een uitgebreide concertpraktijk met een klassieke programmering, combineert het Rubens Quartet Schubert met Kaufmann, Stravinsky met Roukens en legt het dwarsverbanden bloot in themaconcerten. De kwartetleden spelen samen met de oude en nieuwe generatie kamermusici van topniveau. Het kwartet trad op met het Borodin Quartet, met Liza Ferschtman en met Gwyneth Wentink, creëerde muziekdanstheatervoorstellingen met choreografe Aafje Franken, verbond samen met regisseur Dick Hauser liederen van Sjostakovitsj op theatrale wijze met de huidige migratie­problematiek, liet Fania Sorel de muziek in woorden vangen en werkte intensief samen met hedendaagse componisten als Louis Andriessen, Sofia Gubaidulina, György Kurtág en composer-in-residence Joey Roukens.


Ook op educatief terrein is het Rubens Quartet buitengewoon actief, getuige de kamermuziekmodule The art of perception (workshops op middelbare scholen in het hele land) en sinds 2009 de jaarlijkse tournee met de winnaar van de Prinses Christina Concours Rubens Quartet Prijs.


Het Rubens Quartet studeerde drie jaar fulltime aan de Nederlandse StrijkKwartet Academie en rondde daarna zijn studie cum laude af aan de Hanns Eisler Hochschule in Berlijn. Tijdens deze studies werd het kwartet intensief begeleid door wereldberoemde internationale kamermuziekspecialisten, waaronder de leden van het Amadeus, Juilliard en Hagen Quartet. Het kwartet behaalde diverse prijzen op nationale en internationale strijkkwartetconcoursen.


De kwartetleden bespelen instrumenten uit de collectie van het Nationaal Muziekinstrumentenfonds.  Klik hier
voor meer informatie over deze prachtige instrumenten.