Live CD van de fluitkwartetten van Mozart!

 


 

Sinds vele jaren geniet het Rubens Quartet van de samenwerking met fluitiste Marieke Schneemann. Deze inspirerende samenwerking resulteerde in mei 2012 in een bijzonder project: twee live opgenomen concerten van de vier fluitkwartetten van Mozart.  Klik hier om je eigen exemplaar te bestellen!

 

Hieronder is een interview over deze bijzondere samenwerking met Sarah en Marieke:
 
SK: Hoe heb je het Rubens Quartet leren kennen?

MS: Een jaar of vijf geleden viel de 2de viool uit bij een concert van het RQ, ze vroegen mij om de 4 Mozart 4tetten te spelen, zodat het concert toch door kon gaan. Natuurlijk zei ik:"Ja!" Het klikte meteen. Mozart verbindt!  Er is geen ontkomen aan, het doet er helemaal niet toe waar je vandaan komt, hoe je heet, hoe oud je bent, wat je positie is, Mozart dwingt je met zijn muziek open te staan om een 'gesprek' met elkaar te voeren. Dat is waar het RQ en ik destijds mee begonnen zijn en wat we nog steeds voortzetten. Het gesprek wordt elke keer interessanter, dieper en tegelijkertijd opgewekter. Een gedroomd gesprek.

SK: Hoe vind je het om met hun muziek te maken?

MS: Heerlijk!  Het RQ staat open, is creatief en denkt modern. Met betrekkelijk weinig woorden en veel humor blijft het elke keer spannend met ze te spelen. En dat kan alleen omdat het geweldige spelers zijn. Ze hebben een bijzondere klank die me allerlei mogelijkheden geeft. De authentieke uitvoeringspraktijk is uiteraard niet aan ons voorbij gegaan, sterker nog, het is een grote bron van inspiratie geweest op onze zoektocht. Mozart' s muziek is tenslotte het hoogtepunt van de retorische stijl. We hebben een scala van gemoedsuitdrukkingen en "gesprekken" gerepeteerd, maar ze zelden vastgelegd. Dat verklaart ook dat onze repetities intens zijn en dat er aan de andere kant veel wordt gelachen. Het is een spel. Dat heeft als opbrengst dat de concerten voor ons nog steeds verrassend zijn, dat we vol energie het podium verlaten en verwonderd zijn over wat we telkens opnieuw met elkaar beleven. 

SK: Hoe kwam je op het idee om de fluitkwartetten van Mozart op te nemen?

MS: Het is een natuurlijk gevolg van al de positieve concertervaringen die we in de loop der jaren opdeden, doordat de muziek zo ongelooflijk rijk is, zoveel lagen heeft, nooit verveelt. Een soort toverbal. Of een diamant. Op gegeven moment ontstaat de behoefte de band die je hebt opgebouwd te bevestigen in de vorm van een CD en het openbaar te maken. Het natuurlijke "Ja!" krijgt in de loop der jaren steeds een nieuwe betekenis. 
   
SK: Heb je ooit andere live opnames gemaakt?

MS: Verschillende. Het Mozart Fluitconcert in G met het Nieuw Sinfonietta bijvoorbeeld. De ene live opname is de andere niet. Omdat je als musicus steeds weer anders in het vak staat, omdat je goal anders wordt in de loop der jaren. Het proces wordt steeds meer het doel. Ook is het afhankelijk van het repertoire. Het RQ en ik kozen voor live opname omdat de basis van deze muziek 'spelen' is. Wij willen deze unieke ervaring heel graag met het publiek delen!