"Als jong strijkkwartet is het niet genoeg om exemplarische uitvoeringen van het klassieke kwartetrepertoire te geven, want dat doen alle anderen ook al. Het Rubens Kwartet (half Nederlands, kwart Amerikaans en kwart Israëlisch) stort zich op zijn eerste cd in muziek die reikt van de 16de tot en met de 21ste eeuw, en doet dat met een volstrekte overgave.


Toch is de toetsteen natuurlijk zo'n klassieke stuk, het 'Dissonantenkwartet', KV465, van Mozart. De vier strijkers geven het werk een frisse klank met een groot dynamisch perspectief -- jeugdig maar toch volkomen volwassen. In And David Sang, een bewerkt motet van Josquin Desprez, laten ze horen dat ze hun oren en hun spel ook gescherpt hebben aan de serene klankwereld van de renaissancemuziek -- al put Joey Roukens in zijn bewerking vrijelijk uit de vele klankeffecten de het strijkkwartet hem te bieden heeft.


Ook in zijn eigen Earnest and Game laat Roukens (30) horen dat hij veel affiniteit met dit medium heeft. Hij schuwt de krasse tegenstelling niet, en vooral in het omvangrijke lange deel paart hij contemplatieve klanken vol heimwee naar vroeger aan een onderstroom vol energie, die halverwege ook naar de oppervlakte welt."